Özel Haber | Detay Haber | | Künye | XML Sitemap |

Press Medya

Press Medya Haber Portalı

Son Dakika

12:55, 25 Mart 2015 Çarşamba
Husilerin yeni hedefi

Husilerin yeni hedefi "Aden"

Yemen’de Husi militanlarının ilerleyişi sürüyor. Husilerin yeni hedefi Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin geçici olarak yönetim merkezi ilan ettiği Aden kenti.




Husi Ensarullah örgütünün güneydeki ilerleyişinin ardından Aden'e 60 kilometre mesafedeki Lahic kentine kadar gelmesi ile birlikte Aden'de ''alarm durumuna'' geçildi.

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin "Tüm devlet kurumlarındaki çalışanlara ve Aden halkına işyerlerini kapatıp evlerine dönmeyi" söylediği belirtildi.

Aden'in kapısı Lahic

Yemen'in güneyindeki Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki 31 bin nüfuslu Lahic'i ele geçirmişti. Kent kuzeyi kontrol eden Husiler ile güneye egemen olan merkezi yönetim ve Sünni aşiretler arasında stratejik önem taşıyor.

Geçen yıl başkent Sana, Amran ve Hudeyde kentlerini ele geçirerek kuzeyden güneye doğru yayılmacı bir strateji izleyen Ensarullah örgütü, Lahic'den sonra, Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin Husilere karşı geçici olarak yönetim merkezi ilan ettiği Aden kentini ele geçirmeyi hedefliyor.

Ensarullah, daha önce de Taiz kentine girmiş ancak şehrin kontrolünü tamamıyla sağlayamamıştı.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de, hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, başkent Sana'yı elinde bulunduran Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshettiğini duyurmuştu. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, ''darbe" olarak nitelendirilmişti.

Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta güneydeki Aden'e gitmiş ve burada cumhurbaşkanlığı görevine devam edeceğini ve Aden'in geçici yönetim merkezi olduğunu açıklamıştı.



  • Google'a kaydet
  • digg'e kaydet
  • delicious'a kaydet
  • FriendFeed'de paylaş
  •   
  • facebook'ta paylas
  • Yazdır
  • Mail Gönder



 
İdlib'te Rejim Güçlerine Saldırı
Suriye'de silahlı muhaliflerin, İdlib kentinin denetimini ele geçirmek için "Fetih Ordusu" (Ceyş'ul-Fetih) adı altına birleşerek rejim güçlerine karşı saldırı başlattı.