Direniş kaynakları başarılı operasyon sonucunda onlarca Esed askerinin öldürüldüğünü ve bir o kadarının da esir alındığını kaydetti.
Direniş komitesinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada bölgenin direnişçiler tarafından muhasara altına alındığı ve Esed ordusunun kuşatma altındaki askerlerinin tahliyesi için pazarlık tekliflerinde bulunduğu ifade edildi.
Esed’in Generali Öldürüldü!
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre operasyonun devam ettiği ve onlarca rejim askerinin öldürüldüğü bildirildi. Dünden (1 Ocak 2018) bu yana Esed ve Rusya kanallarının sosyal medyaya yansıyan açıklamaları da rejimin Harasta’da çok ciddi bir darbe aldığını doğruluyor. Direnişçilerin rejim birliklerini kuşattığı Harasta’nın stratejik önemdeki Askeri Araçlar İdare Bölgesi’nde Esed’in önemli adamlarından General Hasan El-Kurdi’nin de öldürüldüğü kaydedildi.
Cumhuriyet Muhafızları Alayı’nın açıklamasındaki şu ifadeler direnişçilerin yaşattığı şokun boyutlarını göstermesi açısından anlamlı:
"Harastâ ve Yılbaşı Günü:
60'dan fazla şehit!... Savaş alanında kalan cesetlerin sayısı meçhul!
200 asker şu ana dek hâlâ muhasara altında... Kaçırılan ve esir alınanların Allah yardımcısı olsun!
Harastâ'daki silah arkadaşlarımız yeni yılı böyle bir trajedi ile karşıladılar. Bir kısmının ‘şehâdet arzusu’ gerçekleşti. Bir kısmı ise hâlâ (şehitliği) beklemekte!
Biz askerler olarak, ordu olarak askerî bir nokta için birkaç saat içerisinde bu derece büyük boyutlarda bir kaybın ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz! Bunun anlamı çok açık: İHÂNET!
Normal bir saldırıda -eğer içeriden bir ihânet olmasaydı- bu kadar çok kayıp vermemiz, bu kadar genci kaybetmemiz imkansızdı.
İdâretu'l-Mürekkebât (Askerî Araçlar İdâresi bölgesi) milyonuncu kez saldırıya uğruyor. Savunma bakanlığı 'silahlı gurupların' gözlerini buraya diktiklerini biliyor. Böyle bir askerî noktaya yetersiz destek ve destek kuvvet eksikliği dahi bizatihi ihânettir..."
Rusya Esed Ordusunu Fırçaladı!
Öte yandan Esed’in hamisi Rusya da bu büyük hezimet karşısındaki sessizliğini bozdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Hmeymim Üssü'ndeki Rus Kuvvetleri sözcüsü Alexander Ivanov diplomatik bir dille Esed’i ve orduyu fırçaladı ve daha fazla ciddiyet beklediklerini söyledi.
Ivanov’un açıklaması şöyle:
"Sûriye Hükûmet güçlerindeki Cumhûriyet Muhafızları birliklerinin Sûriye'deki savaşın başından bu yana çok kanlı bir çatışmaya şâhit olan Harastâ bölgesinde gerçekleşen terörist saldırılarına karşı daha büyük bir ciddiyet göstermelerini ümid ediyoruz!"
Esed’in Muhafız Birliği Komutanı Görevden Alındı
Rusya’nın da duruma tepki göstermesi üzerine durumu toparlamaya çalışan Esed’in Savunma Bakanını görevden aldığı gelen son bilgiler arasında.
Direnişçilere göre Esed Harastâ'daki kayıplar nedeniyle gösterilen tepkilere binâen Savunma Bakanını görevden aldı. Alexander Ivanov da savunma bakanlığında yaptığı bu değişikliği "doğru yönde atılmış ideal bir adım olduğuna inanıyoruz" diye bir açıklamada bulundu.