ABD’de pazar akşamı en iyi Hz. Muhammed'e Hakeret karikatürü Yarışmasının yapıldığı bir etkinliğe saldırı düzenlendi. Teksas eyaletinin dallas kentinde İslam karşıtı Amerikan Özgürlük Koruma İnisiyatifi (American Freedom Defense Initiative) isimli İslam düşmanı grup tarafından düzenlenen yarışma sırasında binanın önünde nöbet tutan güvenlik görevlisine ateş açıldı. Güvenlik görevlisi hafif yaralanırken polis iki saldırganı karşı ateş açarak öldürdü. Saldırganların aracında yapılan bomba arama çalışmaları sırasında etkinliğin düzenlendiği salondaki 200 kadar katılımcı tahliye edildi.
FBI soruşturuyordu
Saldırganların kimliği Elton Simpson (31) ve Nadir Soofi (34) olarak açıklandı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından inceleme altında olan Simpson’un beş yıl önce Somali’de Şebab'a katılmayı planladığı gerekçesiyle mahkemeye çıkarıldığı ancak yargıç tarafından somut kanıt olmadığı için serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Simpson FBI ajanlarına yalan söylediği için 3 yıl gözetim altında tutulma ve 600 dolar ödeme cezasına çarptırıldı.
"Tek kumandan Hz. Muhammed'e adıyoruz"
Amerikan basınına göre FBI, Simpson’ı dönem dönem takip etmeye devam ediyordu.
Phoenix kentine bir daireyi paylaşan ikilinin yerel saatle 18.50’de gerçekleşen saldırıdan 15 dakika önce “Şeriat ışıktır” (Shariah is Light) isimli bir hesaptan yapılan paylaşımda “Yanımdaki kardeşim ve ben kendimizi müminlerin kumandanına adadık. Allah bizi mücahit olarak kabul etsin. Dua edin #Teksassaldırısı” yazıyordu.
Beyaz Saray’dan tepki
Saldırının ardından İslam karşıtları ayağa kalktı. Etkinliğin davetlilerinden olan aşırı sağcı Hollandalı politikacı Geert Wilders “Şok içindeyim. Daha az önce [toplantıda] karikatürlerden, İslam ve özgürlüklerden bahsettim. Olay yerinden yeni çıkmıştım. Bu hepimizin özgürlüklerine bir saldırı” dedi. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest ise başkanın pazar akşamı olayla ilgili bilgilendirildiğini belirttikten sonra “Kırıcı da olsa şiddeti haklı gösterecek hiçbir ifade eylemi olamaz” dedi.
Yarışmayı ünlü İslam düşmanı organize etti
Hz. Muhammed karikatürü yarışmasını düzenleyen “Amerikan Özgürlük Koruma İnisiyatifi” grubunun kurucusu Pamela Geller, Amerikan sağının tanınan isimlerinden... Aynı zamanda “Amerikanın İslamlaşmasını Durdurun” isimli grubun da başkanı olan Geller, Müslümanların namaz kılarken Hıristiyan ve Yahudilere beddua ettiğini savunuyor. Daha önce New York’ta 11 Eylül saldırılarının gerçekleştiği Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında bir cami kurulmasına karşı gösteri yürüyüşleri düzenleyen Geller, Amerika’nın şeriata teslim olduğuna inanıyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın da Müslüman olduğunu düşünen Geller, Dallas’taki olayı “İfade özgürlüğüne saldırı” olarak yorumladı. “Ne yapacağız? Bu canavarlara teslim mi olacağız” diye isyan eden Geller, Amerikan televizyonlarına “Savaş artık burada” dedi.