Günün Haberleri | 7 Gün Haberler | Sitene Ekle | XML Sitemap | Künye | |

Press Medya

Press Medya Haber Portalı

Son Dakika

12:59, 17 Eylül 2014 Çarşamba


Türkiye'den Kırım seçimlerine tepki

Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da hafta sonu yapılan seçimleri ‘geçerli bulmadığını’ açıkladı, seçimi boykot eden Kırım Tatar Milli Meclisi’ne yönelik baskıları kınadı.




Türk Dışişleri Bakanlığı, 14 Eylül’de Kırım’da yapılan seçimi tanımadığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Tanju Bilgiç yaptığı açıklamada, Rusya’nın adını vermeden “Türkiye, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin yasadışı ilhakını tanımamaktadır. Bu çerçevede ‘seçimlerin’ de ülkemiz açısından bir geçerliliği bulunmamaktadır” dedi.

Açıklamada, Kırım Tatar Milli Meclisi’ne yönelik baskıların artması için de ‘Derin endişeyle karşılıyoruz. Kırım’ın yerli halkı olan Tatar toplumunu sindirmeye yönelik bu tür eylemleri kınıyor ve derhal sonlandırılması çağrısında bulunuyoruz’ denildi.

Kırım Tatarları seçimi boykot etti, meclis binası basıldı

Kırım Tatar Milli Meclisi, 14 Eylül Pazar günü Kırım’da düzenlenen parlamento ve yerel yönetim seçimlerine katılmayacağını açıklamış, Kırım sakinlerini de seçimleri boykot etmeye çağırmıştı.

Kırım Tatarlarının boykot ettiği seçimin ardından 16 Eylül’de, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) çalışanlarının da içinde olduğu maskeli ve silahlı bir grup, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Simferopol'deki Kırım Tatar Milli Meclisi binasın baskın düzenlemiş, binayı kuşatıp içeride arama yapmıştı.

Ukrayna Başsavcılığı da, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’daki seçimlerin yasaya aykırı olduğunu, yasadışı yönetim organlarının oluşturulması amacıyla seçimlerin yapılmasının, devlet darbesi olduğunu açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, uluslararası kamuoyunu seçimleri kınamaya çağırdı.

Kırım, 16 Mart 2014’te yapılan ve Kırım Tatarlarının boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti. Yüzbinlerce Kırım tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.



  • Google'a kaydet
  • digg'e kaydet
  • delicious'a kaydet
  • FriendFeed'de paylaş
  •   
  • facebook'ta paylas
  • Yazdır
  • Mail Gönder


 
Suriyeli Kızın Rejime Karşı Dik
Küçük Suriyeli kız savaşın tam ortasında olmasına ve aç olmasına rağmen Esad'a boyun eğmeyeceğini ve o ölene kadar onunla savaşacaklarını söylüyor.