1998 yılında Ürdün’de bir otel de dahil olmak üzere bir dizi bombalama ve Ürdün’de sivillere yönelik başarısız bir komplo ile ilişkisi olmakla suçlandı. Ebu Katade İngiltere’ye gitmeden önce Ürdün’de iken tüm suçlamaları kabul etmişti. Ancak İngiltere’ye sığındıktan sonra işkence altında verdiğini söyleyerek kabul ettiği tüm suçlamaları reddetmişti.
Bazı hukuk uzmanları bu suçlamalar davadan çıkarıldığı zaman, Ebu Katade aleyhinde çok az delil olduğunu söylediler. Ürdün ve İngiltere tarafından geçtiğimiz yıl imzalanan anlaşma Ürdün mahkemelerinde bu tür delillerin kullanılmasını yasakladı. Ebu Katade’nin Ürdün’e gelmesinin ardından babası ve kardeşleri de bu anlaşma vesilesiyle kendisini 20 seneden fazla süre sonra görebilmiş oldu.
Bir önceki mahkemede Ebu Katade ve avukatları, mahkemede askeri savcının olmasına şiddetle karşı çıkmışlardı. Bu sebeple Perşembe günü düzenlenen mahkemede sadece sivil yargı mensubları bulundu.
Duruşma sırasında Ebu Katada Nusret Cephesi ve IŞİD saflarında savaşan direnişçileri El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri’nin emirliği altında birleşmeye çağırdı.
Gerçek ismi Ömer Mahmud Osman olan din adamı, Ebu Katade el Filistini olarak bilniyor. Ebu Katade’nin 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren ekibin başındaki Muhammed Atta’nın da hocası olduğu iddia ediliyor. İslam ilimleri alanında akademik kariyeri olan Ebu Katade’nin Usul-u Fıkıh alanında doktorası bulunuyor. Küresel Cihad görüşünü benimseyen Ebu Katade, El Kaide tarafından da benimsenen bir otorite konumunda.Usame Bin Ladin’in Avrupa’daki sağ kolu olduğu iddia edilen Ebu Katade eğer suçlu bulunursa en az 15 yıl hapis cezası alacak.
Ebu Katade’nin çekilen son fotoğrafları:
Mahkeme süresince Ebu Katade‘yi bekleyen çocukları:
incanews