Günün Haberleri | 7 Gün Haberler | Sitene Ekle | XML Sitemap | Künye | |

Press Medya

Press Medya Haber Portalı

Son Dakika

09:38, 04 Temmuz 2014 Cuma
Şoförler Türkiye'ye döndü

Şoförler Türkiye'ye döndü

İD tarafından kaçırılan Türk kamyon şoförleri serbest kalmalarının ardından Türkiye'ye ulaştı. Erbil'den uçakla Şanlıurfa'ya getirilen 32 şoför, evlerinde sevinç gösterileri ile karşılandı.




IŞİD tarafından rehin alınan ve 23 gün sonra serbest kalan 32 şoför Türkiye'ye geldi. Şoförleri taşıyan ve Erbil'den havalanan uçak Şanlıurfa'ya indi. Şoförleri Şanlıurfa Havaalanı'nda aileleri karşıladı.

Havalanında şoförleri karşılayanlar arasında Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç de vardı.

23 gün sonra serbest kaldılar

İskenderun Limanı'ndan Musul'un Geyara ilçesindeki termik santrale mazot götüren 32 Türk kamyon şoförü 9 Haziran'da Musul'un IŞİD tarafından ele geçirilmesiyle kaçırılmıştı. Şoförler IŞİD tarafından serbest bırakıldı. Kürtlerin kontrolündeki Musul'un Mahmur ilçesinde Türk yetkililere teslim edilen şoförler burada otobüse bindirilerek Erbil'e nakledildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 23 gündür alıkonulan şoförlerin Türk Hava Yolları'nın tahsis ettiği uçakla Erbil'den Ankara'ya getirileceğini söyledi. Ancak daha sonra bu karardan vazgeçildi. Şoförlerin uçakla Şanlıurfa'ya getirilmelerine karar verildi. Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, "Şoförlerin, Ankara'ya gönderilmesi düşünülüyordu. Ancak çoğunun memleketi Şanlıurfa olduğu için bir an önce ailelerine kavuşmalarını istedik. Bu nedenle uçuş güzergahını Şanlıurfa yaptık. Ben de kendilerine eşlik edeceğim. Ayrıca dakika dakika ailelerine bilgi veriyoruz" dedi.

Şoförler uçağa binene kadar Erbil Konsolosluğu'nda misafir edildi.

Türkiye şoförlerin kurtarılması için bölgedeki aşiretleri devreye sokmuştu. Bu aşiretlerin aracılığı ile olumlu sonuç alındı. Davutoğlu yaptığı açıklamada MİT'in çalışmalarıyla çarşamba gecesinden itibaren şoförlerle ilgili olumlu haberler almaya başladıklarını aktardı.

Zılgıtlarla karşılandılar

Serbest bırakılan tır şoförleri evlerine ulaşmaya başladı.

Şoförlerden Mehmet Sait Çobanoğlu memleketi Mardin’in Kızıltepe ilçesinde zılgıtlarla karşılandı. Çobanoğlu'nun Mezopotamya Mahallesi'ndeki evine gelmesiyle bayram havası yaşandı.

Serbest bırakılan tır şoförlerinden dördü ise Silopi’ye bağlı Doruklu köyünde sevinç gösterileriyle karşılandı.

Köy meydanında hazırlık yapan ve yöresel müzikler eşliğinde eğlenen aileler ve köylüler, şoförleri zılgıtlar ve havai fişekler eşliğinde sevgi gösterileriyle karşıladı. Bu sırada bazı köylülerin uzun namlulu silahlarla havaya ateş açtıkları görüldü. Uzun süre omuzlarda taşınan şoförlerle kucaklaşmak isteyen kalabalık nedeniyle aileler zor anlar yaşadı.

'Sağlık durumumuz iyi'

Bir süre önce Al Jazeera Türk'ün telefonda görüştüğü, kaçırılan şoförlerden Ramazan Kral sağlıklarının ve durumlarının iyi olduğunu söylemişti. Kral, Türk ve Kürt yetkililere teslim edilecekleri Mahmur'a yaklaştıklarını ve 10 kilometre uzaklıkta olduklarını belirtmişti. IŞİD şoförlere araçlarını teslim etmedi.

'Konsolosluk çalışanlarından haberimiz yok'

Türk şoförlerden Serdar Bayar bu sabah Şırnak'ın Silopi ilçesinde yaşayan yakınlarını telefonla arayarak, IŞİD'in kendilerini serbest bıraktığını söyledi. DHA’nın da görüştüğü Bayar, sabah saatlerinde IŞİD militanlarının yanlarına gelerek, "Sizi bugün serbest bırakacağız. Eşyalarınızı toplayın" dediğini açıkladı.

Kendilerinin de bunun üzerine hazırlık yaptıklarını belirten Serdar Bayar, 32 arkadaşıyla birlikte bir araca bindirildiklerini söyledi. Bayar, Musul Konsolosluğu görevlilerinin durumuyla ilgili soruya "Onlardan hiçbir haberimiz yok" karşılığını verdi.

İfade verecekler

Ankara Cumhuriyet Savcılığı serbest bırakılan 32 şoförün, IŞİD'in Türk vatandaşlarını kaçırmasıyla ilgili soruşturmada ifadesine başvuracak. Savcı Sadık Bayındır TIR şoförlerinin ifadelerinin alınması için emniyete talimat gönderecek. Savcılık ayrıca şoförlerin kimlik ve adres tespiti için emniyete talimat göndererecek. Ankara'da ikameti olan şoförlerin Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde ifadesi alınacak. Ankara dışında oturanlarsa oturdukları illerdeki kolluk kuvvetlerine ifade verecek. Savcılık şoförlerin ifadesi doğrultusunda şüphelilerin tespitine çalışacak.



  • Google'a kaydet
  • digg'e kaydet
  • delicious'a kaydet
  • FriendFeed'de paylaş
  •   
  • facebook'ta paylas
  • Yazdır
  • Mail Gönder


 
CNN Türk'ten İki Yüzlü Yayın
Gezi olaylarında Taksim'den 24 saat canlı yayın yapan CNN, kendi ülkesindeki siyahilerin eylemlerini ve ABD polisinin savaş düzeninde müdahalesini görmezden geldi.


En Çok Okunanlar